loading..

Boligån - søg blandt de mange muligheder!

 

Hvis du mangler et lån til en ny bolig, så er der flere forskellige lånetyper, som du kan undersøge. Da det kan være svært at skabe sig et overblik over ens muligheder, har vi forsøgt at gøre det nemmere for dig. Her vil du finde en kort beskrivelse af nogle forskellige lånemuligheder.

Du vil normalt altid have mulighed for at tale med din bank, hvis du gerne vil låne penge til en ny bolig. Bankernes krav er typisk meget individuelle. De mest almindelig krav er, at du er mindst 18 år gammel, og at du ikke er registreret hos RKI. Dertil vil banken vurdere din økonomi for at lave en kreditvurdering af dig, hvor banken normalt skal bruge dine indkomsforhold, din eventuelle gæld og et budget over dine udgifter. Det vil være afhængigt af deres vurdering, hvor stort et lån du kan tage. Det kan derfor være vigtigt for dig at være opmærksom på, at du kan indsamle et uforpligtende tilbud hos de forskellige banker. Du kan f.eks. hos Danske Bank få et gratis Boligkøbsbevis, der kan fortælle dig, hvor meget du kan købe bolig for allerede inden du har fundet boligen.

Almindeligvis kan du søge om at belåne hele eller dele af den ønskede bolig. Lånet kan også være inklusivt f.eks. flytning, istandsættelse og advokat. Når du opretter et boliglån, skal du normalt også betale for stiftelsesprovision, ekspeditionsgebyr og eventuelt tinglysningsafgift til staten. Hos nogle banker kan et boliglån også benyttes til at istandsætte din nuværende bolig, hvis det er dit formål med lånet.

Hvad angår vilkår og betingelser, så er det mest almindelige vilkår, at der sættes pant i boligen som sikkerhed for lånet. Udover et pantbrev i lånets hovedstol, så vil andre eventuelle betingelser være på baggrund af din økonomiske situation og bankens kreditvurdering.

Der findes forskellige typer af lån og rentesatser, hvilket normalt vil være afhængigt af din bank. Det kan f.eks. være afdragsfri lån, lån med lav, variabel rente eller lån med fast rente. Forskellen på variabel og fast rente kan være afgørende for dit valg. Ved en fast rente vil du med sikkerhed vide, hvad din månedlige ydelser er, og du får derfor ingen overraskelser. Derimod vil du ikke kunne nyde et eventuelt rentefald. Ved en variabel rente er der mere usikkerhed, men hvis markedsrenten falder, så vil din månedlige ydelse også falde. Dog vil den også stige, hvis markedsrenten gør det, så du kender altså ikke din fremtidig ydelse. Det kan være svært at skabe sig et overblik over bankernes lånetyper, da de benytter forskellige navne til lånetyper, der muligvis minder om hinanden, hvilket du bør være opmærksom på, så du kan sammenligne dine muligheder.

Det er som regel også muligt at lave et boliglån i banken i kombination med et realkreditlån eller muligvis en anden type lån hos den givne bank, f.eks. Nordea Prioritetslån. Almindeligvist vil et boliglån blive finansieret med et realkreditlån, der er op til 80 % af lånet, og et banklån på 10-15 %. Resten vil normalt være din udbetaling til boligen, som er på 5 % af købesummen. Hos nogle banker er det også muligt at låne til udbetalingen. Der findes også forskellige typer af realkreditlån, som du bør undersøge dine muligheder ved. Et kombinationslån med banklån og realkreditlån vil dog normalt være afhængigt af hvilken slags bolig, du vil låne til.

Man kan sige, at hvad der generelt betegner et lån er, at du fast afvikler et beløb af dit lån hver måned inden for en vis løbeperiode. Det månedlige beløb vil delvist dække renterne, og vil delvist dække et afdrag, så dit lån bliver mindre for hver måned, der går. Det samme gælder for et boliglån, og det er typisk ligegyldigt hvilket slags boliglån, der er tale om. Løbeperioden er normalt op til 30 år, og du vil som regel have mulighed for at betale lånet ud når du vil, måske endda indfri lånet til kurs 100. Da afvikling af et boliglån som regel sker som et annuitetslån, så vil banken normalt fastholde lånets løbetid ved at ændre lånets månedlige ydelse, hvis du har et lån med variabel rente, som ændrer sig.

Før du godkender et tilbud, så bør du søge om uforpligtende tilbud hos bankerne og realkreditinstitutterne, da du vil blive oplyst om lånets ÅOP, årlige omkostninger i procent. Det vil give dig en mulighed for at sammenligne de forskellige låns samlede omkostninger, og derved kan kan du vælge det lån med de bedste vilkår for dig.

  * Der tages forbehold for fejl i oplysninger, samt ændrede krav og lånemuligheder

Laan.net er en kommerciel internet tjeneste. Der modtages kommission fra udvalgte låneudbydere ved henvisninger der resulterer i låneansøgning. Bemærk at det ikke nødvendigvis er alle lånefirmaer og lånetilbud der er medtaget i oversigt og sammenligning. Laan.net fralægger sig ethvert ansvar for evt. følger efter brugen af søgetjenesten, indholdet på www.laan.net samt de websites der linkes til fra laan.net. Bemærk desuden at der her på laan.net samt gennem udgående links benyttes cookies.